• phone_android 018/ 257-525; 257-565; 257-532; 257-037; 515-048
  • mail_outline info@trznicanis.rs, kabinet@trznicanis.rs
language

Одржана XXI седница Скупштине Удружења пијаца Србије

  • person
  • access_time 19.03.2019

На XXI седници, која је 15. марта одржана у Краљеву, Скупштина Пословног удружења „Пијаце Србије“ је усвојила извештај о раду у предходној и програм рада у актуелној години, а изабрано је и руководство у наредном двогодишњем периоду. Одлуком Скупштине Удружења Управним одбором ће председавати ЈКП „Градске пијаце" из Београда, Скупштином ЈКП „Пијаце" из Краљева, а Надзорним одбором ЈКП „Простор“из Сомбора.

Водеће активности Удружења у наредном периоду ће бити учешће на конференцији Светског удружења велетржница (Wорлд Унион оф Wхолесале Маркетс) која ће се од 15. до 17. маја 2019. године одржати у Београду, реализација пројекта „Гарантовано домаће – пијаце Србије“, покретање иницијативе за упис пијаца и вашара у Регистар нематиријалног културног наслеђа Републике Србије и наставак активности везаних за даље законодавно уређење пијачне делатности.

У име организатора, Јавног комуналног предузећа „Градске пијаце“ из Београда, програм конференције Светског удружења велетржница, која ће се први пут одржати у Србији, представиле су Марија Бошњаковић и Дуња Ковачевић. Тема конгреса ће бити “Изазови у ланцу снабдевања свежом храном”, а очекује се да ће у три програмске целине овог скупа учествовати више од сто представника велетржница и тржница из целог света. У раду конференције ће, као нови пуноправни члан, учествовати и Пословно удружење пијаца Србије које окупља 23 предузећа која се баве пијачном делатношћу из готово целе Србије.

Сертификација производа, односно произвођача (пољопривредних газдинстава) који своје производе директно пласирају на пијацама има за циљ да допринесе истицању вредности домаће производње, нагласи квалитет домаћих производа и побољша и обогати понуду на пијацама, рекао је извршни директор Саво Дувњак, током презентације пројекта „Гарантовано домаће – пијаце Србије“. За координатора активности везаних за реализацију сертификације произвођаћа и производа који се пласирају на пијацама у Србији, Скупштина Удружења је именовала представника ЈКП „Суботичке пијаце“ из Суботице.

Пословно удружење „Пијаце Србије“ ће у 2019. години поднети предлог за упис пијаца и вашара у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Пијаце на овим просторима имају вековну традицију и богату историју, те заслужују место међу нематеријлним културним добрима земље. Својеврсна култура куповине домаће хране на пијацама, од непосредног произвођача и без посредника, једна је од кључних разлика пијачне делатности у односу на све друге облике трговине, констатовано је на XXИ седници Скупшттине Пословног удружења „Пијаце Србије“.

И током 2019. године Удружење ће континуирано пратити активности надлежних државних органа у области законодавства које се односи на пијачну делатност. Почетком године је завршен предлог текста Уредбе о минималним условима за отпочињање пијачне делатности, а приоритет ће и даље бити активности везане за даље законско уређење ове области.

ЈКП „Тржница“ Ниш је један од оснивача Пословног удружења „Пијаце Србије“, има свог представника у Управном одбору и Радним групама.

Наше предузеће на скупштини су представљали генерални директор Горан Ђорђевић, саветница директора Марија Величковић и Небојша Петровић.

keyboard_arrow_left Претходна Наредна keyboard_arrow_right

Контакт инфо

Управа
  • Адреса: Ђуке Динића 4
  • Телефон: 018/ 257-525; 257-565; 257-532; 515-048; 515-044
  • Факс: 018/ 257-525; 257-565;
Комерцијала
  • Адреса: Ђуке Динић 4
  • Телефон: 018/ 513-596

Горан Ђорђевић

Директор ЈКП

mail_outline
keyboard_arrow_up
item

din.