• phone_android 018/ 257-525; 257-565; 257-532; 257-037; 515-048
  • mail_outline info@trznicanis.rs, kabinet@trznicanis.rs
language

Конференција Светског удружења велетржница у Београду

  • person
  • access_time 23.04.2019

Од 15. до 17. маја ове године, Београд ће бити домаћин конференције Светског удружења велетржница (World Union of Wholesale Markets). Светско удружење велетржница је организацију овогодишње конференције, под насловом “Изазови у ланцу снабдевања свежом храном”, поверило највећој, пијачној управи у Србији, Јавном комуналном предузећу „Градске пијаце" из Београда, које је члан ове асоцијације више од десет година.

У раду конференције, која се по први пут одржава у Србији, као нови пуноправни члан ће учествовати и Пословно удружење пијаца Србије. У априлу прошле године Светско удружење велетржница је верификовало апликацију Пословног удружења „Пијаце Србије“ за чланство у овој асоцијацији.

Највећој организацији ове врсте у свету тако су се колективно придружила 24 предузећа из Србије која се баве пијачном делатношћу, међу којима је и Акционарско друштво “Тржница” Суботица.

На другој овогодишњој седници, која је 10. априла одржана у Београду, Управни одбор Пословног удружења "Пијаце Србије" је разговарао о припремама за предстојећу конференцију Светског удружења велетржница. Председник Управног одбора Удружења и директор ЈКП "Градске пијаце" Београд, Бојан Бајагић, информисао је колеге из других градова у Србији да ће у три програмске целине овог скупа учествовати више од сто представника велетржница и тржница из целог света и нагласио значај конференције за размену информација, знања и искустава, односно промоцију пијачне делатности.

Управни одбор је на седници у Београду усвојио план активности везаних за покретање иницијативе за упис пијаца и вашара у регистар нематеријалног културног наслеђа Србије. Размотрен је и усвојен и предлог динамике реализације пројекта „Гарантовано домаће - пијаце Србије", а именована је и радна група за израду предлога Нацрта закона о пијацама у сарадњи са Удружењем за комуналне делатности Привредне коморе Србије.

Светско удружење велетржница - World Union of Wholesale Markets 

Светско удружење велетржница (WUWM) је непрофитна организација, која има за циљ да промовише међународну размену информација о велетржницама и тржницама (пијацама на мало), као и да размењује искуства и знања, како би даље унапредило пијачну делатност. Седиште WUWM-а је у Хагу (Холандија), а ова организација окупља велетржнице и тржнице (пијаце на мало) из целог света.

Када је реч о пијацама на мало, једна од најзначајнијих активности Светског удружења велетржница је међународна кампања “Волим моју пијацу” (Love your local market) у којој учествује око 4.000 пијаца из целог света. Циљ кампање је очување традиције и културе пијачне продаје као значајног канала дистрибуције квалитетне и безбедне хране, неговање поверења између произвођача и купаца, као и промовисање пијаца као важног туристичког симбола сваког града.

ЈКП “Градске пијаце” из Београда су се овој светској акцији придружиле манифестацијом “Београдски ноћни маркет”, а Пословно удружење “Пијаце Србије” ће настојати да ове године кампању “Волим моју пијацу” прошири и на друге градове у Србији. 

keyboard_arrow_left Претходна Наредна keyboard_arrow_right

Контакт инфо

Управа
  • Адреса: Ђуке Динића 4
  • Телефон: 018/ 257-525; 257-565; 257-532; 515-048; 515-044
  • Факс: 018/ 257-525; 257-565;
Комерцијала
  • Адреса: Ђуке Динић 4
  • Телефон: 018/ 513-596

Горан Ђорђевић

Директор ЈКП

mail_outline
keyboard_arrow_up
item

din.